Međunarodna trgovačka komora Svjetska poslovna organizacija

ICC Hrvatska

Kontakt:

Rooseveltov trg 2
10000 ZAGREB
CROATIA

tel. +385(0)1 456-1651
fax. +385(0)1 482-8379
e-mail: icc@hgk.hr

Aktivnosti

Sjednica Skupštine

Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska)

20.12.2013.

 

U prostorijama HGK, 20. prosinca 2013. godine održana je 3. sjednica Skupštine Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore – ICC Hrvatska.

Na sjednici Skupštine razriješen je predsjednik Nacionalnog odbora ICC Hrvatska Nadan Vidošević, dok je gđa. Vesna Trnokop-Tanta imenovana za vršitelja dužnosti predsjednika Nacionalnog odbora ICC Hrvatska.

Također na skupštini je usvojena je Odluka o izmjeni i dopuni Statuta ICC Hrvatska. Izmjene i dopune se odnose na detaljniju razradu obveza članova ICC Hrvatska, uvode se funkcije potpredsjednika Izvršnog odbora i ICC Hrvatska.

Predstavljen je Program rada ICC Hrvatska za 2014. godinu, dok je članovima prezentiran preliminarni Izvještaj o radu ICC Hrvatska za 2013. godinu.HRVATSKI NACIONALNI ODBOR – ICC HRVATSKA organizira stručni seminar
Nova Međunarodna standardna bankarska praksa za pregled dokumenata po dokumentarnim akreditivima - ISBP 2013 iNova Jedinstvena pravila o bankovnim obvezama plaćanja (JPBOP)

koji će se održati u ponedjeljak 16. prosinca 2013. u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Rooseveltov trg 2, Zagreb, s početkom 9,30 sati.

Seminar je namijenjen izvoznicima i uvoznicima, otpremnicima i prijevoznicima, bankarima, kao i ostalim stručnjacima koji se bave bankarskim poslovanjem i područjem upravljanja rizikom.

Radni jezik seminara je engleski, uz simultani prijevod na hrvatski jezik.

Kotizacija za seminar iznosi 750,00 kn za članove ICC Hrvatska, 1.000,00 kn za ostale gospodarske subjekte te 150 eura za polaznike iz inozemstva. Ukoliko se unutar iste tvrtke prijave dva ili više polaznika, ostvaruje se popust od 10% na svakog prijavljenog sudionika.

Kotizacija, osim certifikata o pohađanju uključuje publikacije u vrijednosti od 440,00 kn:

 • nova dvojezična publikacija JPBOP,
 • englesko izdanje ISPB 2013,
 • dvojezična publikacija UCP 600

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, ljubazno Vas molimo da nam dostavite ispunjeni prijavni obrazac najkasnije do srijede 11. prosinca 2013. godine  (fax: 01 482-8379, e-mail: icc@hgk.hr).HRVATSKI NACIONALNI ODBOR – ICC HRVATSKA
poziva Vas na dvodnevni stručni seminar prigodom promocije prijevoda nove publikacije

VODIČ ICC-a ZA IZVOZ I UVOZ
sve što morate znati o svjetskoj praksi međunarodnog poslovanja

koji će se održati u četvrtak 12. i petak 13. prosinca 2013.
u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Rooseveltov trg 2, Zagreb s početkom u 9:00 sati

Seminar je namijenjen izvoznicima, uvoznicima, poduzetnicima početnicima, prijevoznicima, stručnjacima iz bankarskog sektora, osiguravateljima, odvjetnicima i svim ostalim gospodarskim subjektima koji su uključeni u međunarodno poslovanje.
Seminar uključuje globalne standarde međunarodnog poslovanja, poput:
Incoterms 2010 pravila, ICC Model međunarodnog kupoprodajnog ugovora, ugovori o trgovinskom zastupanju i distribuciji, pregled izvozno/ uvoznih isprava, carine, ATA karneti, međunarodni prijevoz, međunarodna plaćanja, faktoring, e- trgovina, dokumentarni akreditivi i osiguravanje međunarodnih transakcija, intelektualno vlasništvo te arbitražna pravila.
Radni jezik seminara je hrvatski i engleski uz simultani prijevod.

Kotizacija za seminar iznosi 1.000 kn za članove ICC Hrvatska, 1.500 kn za ostale gospodarske subjekte te 200 eura za polaznike iz inozemstva. Ukoliko se unutar iste tvrtke prijave dva ili više polaznika,  ostvaruje se popust od 10% na svakog prijavljenog sudionika.
 U cijenu kotizacije, uz materijale seminara te certifikata o pohađanju, uključen je i paket publikacija ICC-a:

 • Vodič ICC-a za izvoz i uvoz (hrvatsko izdanje)
 • INCOTERMS 2010 pravila (dvojezično izdanje)
 • URDG pravila (dvojezično izdanje)
 • UCP 600 pravila (dvojezično izdanje)
 • ICC Arbitražna pravila 2012 (dvojezično izdanje)

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, ljubazno Vas molimo da nam dostavite ispunjeni prijavni obrazac na fax: 01 482-8379 ili  e-mail:icc@hgk.hr, najkasnije do utorka 10. prosinca 2013.


8. SVJETSKI KONGRES KOMORA, Doha 23.-25. travnja 2013.

Svjetski kongres komora je okupio više od tisuću predstavnika svjetskih komora, internacionalnih kompanija, ekonomskih instituta te predstavnike država i međunarodnih organizacija, koji su podijelili svoja iskustva poslovanja, razvoja te dali osvrt na najnovije trendove koji utječu na poslovanje, ali i na inovativna rješenja unutar poslovanja. Kongres je na praktičnom nivou upoznao komore kako pružiti bolje usluge i ojačati potporu svojim članicama.
 
Program kongresa sastojao se od plenarnih sjednica, radionica kao i poslovnog programa unutar kojeg su se prezenitrale katarske tvrke i poslovanje sa zemaljama Bliskog Istoka. Putem plenarnih sjednica naglašena je povezanost poslovanja i obrazovanja u obliku sve veće uloge poslovnog sektora u obrazovnoj reformi, jer su vještine i kvalificirana radna snaga postale glavna ''valuta'' 21. stoljeća. Također je naglašena važnost malog i srednjeg podzetništva koji su postali glavni pokretači gospodarskog rasta. Kako bi stvaranjem radnih mjesta još više doprinjeli svjetskom gospodarstvu potrebno je poticanje investicija u taj sektor. Uloga žena je također vrlo bitna u stvaranju prosperitetnog društva. Žene poduzetnice unatrag nekoliko desetljeća pozitivno utječu na gospodarstvo, jer se procjenjuje kako je sudjelovanje žena u poslovanju poboljšao BDP tržišta u nastajanju za čak 14 %.Još više se povečava važnost uloge žena, obrazovanja i malog i srednjeg poduzetništva u svijetu koji je kakrakteriziran svjevsnom nestabilnom globalnom ekonomijom, ratovima, terorizmom te klimatskim promjenama. Upravo u takvom svijetu, naglašena je uloga komora kao poveznice u implementaciji programa, stvaranju partnerstva i pomoći u rekonstrukciji i moblilizaciji privatnog sektora i resursa.

Tijekom kongresa održane su prezentacije finalista Svjetskon natjecanja komora. Naime, unutar Svjetskog natjecanja komora (World Chambers Competition), dodjeljuje se nagrada za inovativne projekte prepoznatih od strane komora diljem svijeta. Zadnjeg dana kongresa dodijeljene su sljedeće nagrade:

▪ najbolji nekonvencionalni projekt – Greater Durham Chamber of Commerce (United States)
▪ najbolji projekt malog i srednjeg poduzetništva – New South Wales Business Chamber (Australia)
▪  najbolji međunarodni projekt – Bristol Chamber of Commerce (United Kingdom)
▪ najbolji projekt društveno odgovornog poslovanja – Dubai Chamber of Commerce and Industry (United Arab Emirates)
▪ najbolji projekt mladih poduzetnika - Estonian Chamber of Commerce and Industry (Estonia)

Više informacija o Kongresu dostupno je na:

http://www.worldchamberscongress.com/

http://www.iccwbo.org/Chamber-services/World-Chambers-Congress/World-Chambers-Congress-Updates/
ICC WORLD TRADE AGENDA SUMMIT, DOHA 22. travnja 2013.

ICC World Trade Agenda Summit održan je 22. travnja 2013.  Summit su otvorili Sheikh Khalifa bin Jassim Al Thani, predsjendik Katarske trgovačke i industrijske komore, Ahmad Bin Abdulah al Mahmoud, potpredsjenik katarske vlade, Gerard Worms, predsjednik ICC-a te gdin. Jean Guy Carrier, glavni tajnik ICC-a. Cilj summita je definiranje prioriteta i budućnosti trgovinske politike koja će doprinijeti ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta i postizanju novog trgovinskog koncenzusa.

Inicijativa World Trade Agenda nastala je s ciljem jačanja pravila trgovine i kao potpore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji kojoj daje posebnu potporu putem preporuka od strane poslovnog svijeta. Stoga, putem World Trade Agende, ICC nastoji odrediti prioritete multilateralnih trgovinskih pregovora, pomoći vladama da postave plan za trgovinsku politiku 21. stoljeća, ponuditi odgovore na trenutnu gospodarsku krizu i dati konkretne preporuke za globalni proces trgovine. Upravo kroz panele summita naglašena je transformacija tržišta koja se kroz globalnu ekonomsku integraciju i informacijsku tehnologiju prebacila na tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju. Međunarodna trgovina i investicije su pokretači ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta, što će u konačnici pokrenuti svjetsko gospodarstvo iz recesije. S obzirom da se sadašnja pravila WTO-a temelje na paradigmi 20. stoljeća, potrebno je poboljšanje kapaciteta WTO kako bi se stvorio učinkoviti sustav 21. stoljeća temeljen na pravilima multilateralnog trgovinskog sustava. Uključivanje privatnog sektora u oblikovanje trgovinske i investicijske politike s nacionalnim vladama (radna skupina G20) naglašava važnost zajedničke veze privatnog i javnog sektora za stvaranje gospodarskog i održivog rasta.

Specifičnost ove konferencije je također činjenica što se održala u Dohi, mjestu gdje su 2001. godine započeli pregovori, što daje dodatni poticaj za završetak Doha trgovinskih pregovora. U tome smislu kao dio razvojnog plana Dohe navodi se liberalizacija trgovine i usluga, multilateralna trgovinska liberalizacija unutar WTO-a, jačanje zelene ekonomije kroz trgovinske aktivnosti, multilateralni okvir za ulaganje i reformu WTO sustava za rješavanje sporova.

Na summitu usvojene su poslovne preporuke koje je izradila Komisija za trgovinu i politiku ulaganja, a koje će biti predstavljene nacionalnim vladama, čelnicima G20 na sljedećem samitu G20 u St. Peterburgu te čelnicima WTO-a na Konferencije ministara WTO-a na Baliju u prosincu 2013. godine.  Preporuke sadržavaju sljedeće smjernice:

▪  Sklapanje ugovora o olakšavanju trgovine
▪  Primjena prisutpa bescarinskih kvoza tržitšma za izvoz iz najmanje razvijenih zemalja
▪  Faraz razvoja poljoprivrednih izvoznih subvencija
▪  Odricanje ograničenja izvoza hrane
▪  Širenje trgovine IT proizvoda i potaknuti rast e-trgovine u svijetu

 Tekst poslovnih preporuka dostupan je na: http://www.iccwbo.org/Data/Documents/Global-Influence/World-Trade-Agenda/WTA-business-priorities-3rd-draft/

 Detaljne informacije o Summitu  dostupne su na: http://worldchamberscongress.com/inner.aspx?sid=19&subid=36

Sjednica Skupštine

Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska)

20.03.2013

Potrebno je što više afirmirati djelovanje i ulogu Hrvatskog nacionalnog odbora ICC Hrvatska, kao dijela Međunarodne trgovačke komore (ICC) sa sjedištem u Parizu, najsnažnije i najvažnije globalne poslovne organizacije koja regulira uvjete, promovira stavove svjetske  poslovne zajednice te bitno utječe na zbivanja u svjetskom poslovanju, istaknuo je Nadan Vidošević, predsjednik HGK i Hrvatskog nacionalnog odbora ICC Hrvatska na 2. sjednici Skupštine Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska), održanoj 20. ožujka u Vijećnici HGK. 

Prošla je godina bila pozitivna godina u radu ICC Hrvatska, uz mnoge aktivnosti njezini su predstavnici sudjelovali u radu svih 12 komisija ICC-a. Ove godine, uz nastavak aktivnosti, obilježit će se i 10. godišnjica osnivanja Hrvatskog nacionalnog odbora ICC Hrvatska, a to je i prilika da se Vladinim institucijama predstavi i osvijesti uloga i važnost rada ICC Hrvatska, istaknuo je Vidošević.

S izvješćem o radu Nacionalnog odbora ICC Hrvatska za 2012. godinu članove Skupštine upoznala je Sunčanica Skupnjak Kapić, direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK i glavna tajnica Hrvatskog nacionalnog odbora ICC Hrvatska. Kako je kazala, prošla je godina bila vrlo intenzivna s pozitivnim postignućima, osobito u radu svih komisija ICC u Parizu, čije se sjednice održavaju dva puta na godinu. Osobito se ističe rad u Komisiji za arbitražu te Komisiji za bankarsku tehniku i praksu. ICC Hrvatska putem članova Komisije za bankarsku tehniku i praksu poslalo je komentare na reviziju 3. i 4. prijedloga Međunarodne standardne bankarske prakse za pregled dokumenata po dokumentarnim akreditivima ISBP-a. Također, ICC Hrvatska putem Centra za makroekonomske analize HGK, redovito sudjeluje u istraživanjima ICC/Ifo analizama svjetske gospodarske klime, kazala je Skupnjak Kapić dodavši kako je na sastanku Svjetskog vijeća ICC-a 29. lipnja 2012. godine, prof. dr. Hrvoje Sikirić imenovan članom Međunarodnog arbitražnog suda za razdoblje od 1. srpnja 2012. do 30. lipnja 2015., zamijenivši prof. dr. Krešimira Sajka.

Lani je ICC Hrvatska održala i dva stručna seminara -  ICC Arbitražna pravila 2012. te Incoterms 2010 pravila, koja su bila vrlo dobro ocijenjena. Potkraj 2011. ICC Hrvatska je prevela te izdala dvojezično izdanje revidiranih ICC Arbitražnih pravila, čija je distribucija počela u siječnju 2012., rekla je Skupnjak Kapić, dodavši kako su u pripremi ICC Konsolidirani kodeks oglašavanja i tržišnog komuniciranja, ICC Vodič za uvoz/izvoz.

ICC Hrvatska u prosincu 2012. imala je 49 članova. U Nacionalni odbor ICC Hrvatska se u 2012. učlanilo pet novih članova, dok su se iz članstva ispisala četiri člana, kazala je Skupnjak Kapić, istaknuvši pozitivno financijsko izvješće Nacionalnog odbora ICC Hrvatska za 2012., uz ostvaren višak od 20.393 kuna.

U Program rada Nacionalnog odbora ICC Hrvatska za 2013., uz objavljivanje publikacije ICC Vodič za uvoz/izvoz, održat će se i seminar o toj temi kao i o revidiranim arbitražnim pravilima za što postoji veliko zanimanje. Također će se održati i seminari na temu Incoterms 2010 pravila te intelektualnog vlasništva.  

Na sjednici Skupštine članstva u Izvršnom odbora ICC Hrvatska razriješen je Krešimir Jušić, a izabrana je Violeta Jelić, Glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore. Također je izglasan i prijedlog o izmjeni Odluke o visini članarine, prema kojem se dosadašnja članarina za malo i srednje poduzetništvo sa 400 eura smanjuje na 250 eura, a za fizičke osobe sa 250 na 150 eura.

 
   

Svjetska gospodarska klima i dalje pada, prema najnovijim ICC/Ifo anketama

Pariz, 13. studenog 2012. – Zdravlje svjetskog gospodarstva nastavlja se pogoršavati, nezaposlenost i dužnička kriza u Europi narušavaju oporavak, pokazuju rezultati ICC-Ifo Svjetske ekonomske analize (World Economic Survey).

Rezultati istraživanja koje je proveo Institut za ekonomska istraživanja u Münchenu i Međunarodna gospodarska komora (ICC), pokazali su da se Svjetski gospodarski klimatski pokazatelj u 4. kvartalu 2012., nalazi ispod dugoročnog prosjeka od 96,7 (1996. – 2011.).

Europa je ograničena zbog javnog duga

Na globalno gospodarstvo i dalje utječe loše gospodarstvo u Eurozoni, a svjetska ekonomska analiza pokazuje kako je pokazatelj ekononske klime pao s 88.9 na 81.7 u 4. kvartalu. Nadalje, dužnička kriza nastavlja ˝kvariti˝ gospodarstvo zemalja članica kao što su npr. Grčka, Španjolska te Portugal. Javni deficit, nedovoljna potražnja i nezaposlenosti su glavni uzrok zbog kojeg se Eurozona bori s ekonomskim poteškoćama. Iako su stručnjaci smanjili svoja ekonomska očekivanja za sljedećih šest mjeseci, smatraju da nema naznaka ˝svjetlosti na kraju tunela˝ za Eurozonu.

U Sjevernoj Americi, pad gospodarske klime bio je slabiji nego u Europi, u velikoj mjeri zahvaljujući pozitivnijim očekivanjima za američko gospodarstvo. Prema anketi, azijsko gospodarstvo je također nastavilo silazni trend.

Latinska Amerika se protivi trendu

Latinska Amerika je jedini veliki kontinent koji se protivi trendu, unutar kojeg pokazatelj gospodarske klime raste u četvrtom tromjesečju 2012.g. To se može djelomično objasniti činjenicom da neke od valuta u regiji nisu više  precijenjene, a neke čak i podcijenjene u odnosu na američki dolar, euro, funtu i jen.
SEMINAR INCOTERMS 2010 PRAVILA, 26. listopada 2012, Zagreb

Hrvatski nacionalni odbor Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska) održao je 26. listopada u Vijećnici HGK stručni seminar pod nazivom „Incoterms 2010 pravila." Seminar je bio namijenjen izvoznicima, uvoznicima, transportnim tvrtkama, stručnjacima iz bankarskih institucij, osiguravateljima, odvjetnicima i svim ostalim gospodarskim subjektima u unutarnjoj i međunarodnoj trgovini. Cilj seminara bio je što bolje upoznavanje s promjenama revidiranih pravila.

Gđa Sunčanica Skupnjak Kapić, glavna tajnica ICC-a Hrvatska i direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK, nakon uvodnog pozdrava naglasila je da je  Međunarodna trgovačka komora u rujnu 2010. objavila novo izdanje međunarodno prepoznatljivih trgovačkih termina Incoterms® 2010, koja su nastupila na snagu 01. siječnja 2011.godine, koja su u širokoj primjeni u trgovačkoj praksi te postaju neizostavan element kupoprodajnog ugovora. Također, gđa Skupnjak Kapić je istaknula kako nova Incoterms pravila pobuđuju veliki interes gospodarstvenika.

Direktorica Centra za poslovne informacije HGK, Lidija Švaljek, održala je predavanje o promjenama u poslovanju hrvatskih tvrtki nakon ulaska u EU. Napomenula je da će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju uvjeti trgovinske razmjene biti određeni međunarodnim ugovorima koje je sklopila Europska unija. U odnosima s EU doći će do određenih promjena, kao npr. do ukidanja carina u izvozu vina, šećera, mlade govedine, pojedinih riba i ribljih prerađevina, ukidanja raznih pratećih dokumenata te mogućnosti korištenja ugovora o slobodnoj trgovini koje RH nema, nego ih je sklopila Europska unija.Nadalje, gđa Švaljek je naglasila kako će doći i do velikih promjena koje se tiču carinske tarife i primjene svih mjera nakon što uđemo u EU. To znači da ulaskom u EU prestaje vrijediti Zakon o carinskoj tarifi, protokol o pristupanju RH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) te svi ugovori o slobodnoj trgovini. Nadalje, od dana stupanja RH u EU, počinje se primjenjivati zajednička carinska tarifa i TARIC (integrirana carinska tarifa Europske zajednice) kao i primjena svih tarifnih i netarifnih mjera.

Gospodin Koen Vanheusden, predsjedavajući radne skupine za medunarodnu trgovinu ICC-a, pravni stručnjak te direktor Belgijske agencije za vanjsku trgovinu, u uvodu je istaknuo značaj  revidiranih Incoterms 1020 pravila, te je naglasio kako se ugovori koji su potpisani prema prijašnjim pravilima i dalje primjenjuju. Također, naglasio je i kako Incoterms nije zakon, već je to skup prijedloga za primjenu kojem je cilj olakšanje poslovanja.Vanheusden je također predstavio i 11 Incoterms pravila te kako ih pravilno koristiti, dokumente, poreze, carine i financijski obračun te je izložio brojne primjere iz prakse. Riječi je bilo i o novom ICC Modelu međunarodnoga kupoprodajnog ugovora, što novi model ugovora čini boljim.

 UNCTAD Svjetsko izvješće ulaganja 2012 (WIR12)


http://unctad.org/en/Pages/DIAE/World%20Investment%20Report/WIR2012_WebFlyer.aspx

Usprkos postkriznom okruženju, izravna ulaganja u svijetu porasla su u 2011. godini, dosegnuvši 1,5 bilijuna dolara. Iako je zabilježen rast i dalje je to oko 20 posto niše od najviše vrijednosti iz 2007.)Priljev izravnih stranih ulaganja u 2011 porasla u svim većim ekonomskim regijama, ali se očekuje da će južna, istočna i jugoistočna Azija igrati vodeću ulogu u oporavku, s Kinom kao motorom rasta regije.

U 2012. ponovno se očekuje blagi porast, čime bi se globalni tokovi FDI-a stabilizirali na razini od 1,6 bilijuna dolara, što predstavlja daljnji oporavak u usporedbi s razinama prije krize navodi se u UNCTAD-ovom izvješću o globalnim ulaganjima za 2012. godinu. Dugoročne projekcije pokazuju umjeren, ali stalan rast, s globalnim FDI dosegnuvši 1,8 trilijuna dolara u 2013. i 1,9 trilijuna dolara u 2014.

Pa ipak, krhkost svjetskog gospodarstva, nestabilnost poslovnog okruženja, nesigurnost u vezi s krizom državnih dugova i znakovi pregrijavanja u nekim brzo rastućim gospodarstvima mogli bi spriječiti oporavak izravnih stranih ulaganja.

World Investment Report 2012 analizira mjere investicijske politike poduzete u 2011. koje pokazuju da većina zemalja nastavlja liberalizaciju i poticanje izravnih ulaganja.
Seminar ICC ARBITRAŽNA PRAVILA 2012,

HGK, Zagreb, 06. rujna 2012., 9,00 sati

Hrvatski nacionalni odbor Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska) održao je 6. rujna u Vijećnici HGK stručni seminar pod nazivom „ICC Arbitražna pravila 2012." budući da je Međunarodna trgovačka komora izdala revidirana Arbitražna pravila koja se primjenjuju od 1. siječnja 2012.g. Seminar je bio namijenjem arbitrima, tvrtkama, odvjetnicima te svima ostalima koji su bili zainteresirani.

Pozdravni je govor održala Sunčanica Skupnjak Kapić, direktorica Sektora za međunarodne odnose te glanva tajnica ICC Hrvatska te je naglasila kako sve veća internacionalizacija poslovanja povećava potrebe međunarodne poslovne zajednice za novim načinima rješavanja potencijalnih sporova.

O novim arbitražnim pravilima Međunarodnog arbitražnog sudišta MTK, koja su na snagu stupila 1. siječnja 2012. godine, govorio je dr. Andreas Reiner iz Reiner & Partner u Beču. Kako je istaknuo, u tim su pravilima zadržane temeljne karakteristike ICC arbitraže, usvojena su pravila za investicijsku arbitražu, unaprijeđeni su aspekti troškova i vremena itd. Napomenuo je i kako je u arbitražu uključeno 139 zemalja, a arbitri dolaze iz 78 zemalja. Arbitražna pravila 2012. se ponajviše odnose na investicije privatnih investitora, ali i država. Pravila su sastavljena tako da su razumljiva bilo gdje u svijetu. Također, prednjače sporovi iz sektora graditeljstva, energetike i telekomunikacija.

Prof.dr.sc. Hrvoje Sikirić s Pravnog fakulteta u Zagrebu u uvodu je govorio o Arbitraži u Hrvatskoj te Arbitražnim pravilima 2012., kao i o razlikama u zamjeni arbitra, pravilima postupka, mjestu arbitraže, mjerodavnom pravu te o samom vođenju arbitražnog postupka.

Profesori s Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Siniša Petrović i prof.dr.sc. Davor Babić su govorili o zadaćama arbitražnog suda, kao i o hitnom arbitražnom postupku, pravorijeku i provjeri pravorijeka os strane ICC Arbitražnog suda, financijskim aspektima ICC arbitraže, popisu za ICC arbitražnim klauzulama, itd.Konferencija na vrhu o održivom razvoju 'Rio+20'

ICC Smjernice za zelenu ekonomiju

Konferencija o održivom razvoju ''Rio+20'' održana je od 20 do 22 lipnja 2012. godine u Rio de Janeriu. Konferencija se održala na na 20. godišnjicu Konferencije o okolišu i razvoju UN-a (UN Conference on Environment and Development, UNCED) koja je 1992. g. održan u Rio de Janeirou i na 10. godišnjicu Svjetskog sastanka na vrhu o održivom razvitku (World Summit on Sustainable Development, WSSD) koji je 2002. održan u Johannesburgu. Na konferenciji je ukupno sudjelovalo čak 50.000 predstavnika vlada, civilnog društva, poslovnog sektora i medija.

Konferencija je osigurana sa svrhom da osigura obnovu političke opredijeljenost za održivi razvitak, procijeni koliki je napredak postignut do danas i da istakne koje su još preostale prepreke u provedbi zaključaka sa glavnih sastanaka o održivom razvitku i prepozna nove izazove koji su se pojavili.Kao takva, konferencija je bila usredotočena na zeleno gospodarstvo u kontekstu održivog razvoja i iskorjenjivanja siromaštva i institucijski okvir za održivi razvoj.UN Konferencija Rio+20 nastavak je rada na institucionalnom okviru za održivi razvoj na kojoj je usvojen dokument 'Budućnost kakvu želimo' (The future we want).

Više o konferenciji se može saznati na službenim stranicama http://www.uncsd2012.org/rio20/index.html

Kao jedan od ravnopravnih sudionika, ICC je sudjelovao na konferenciji, na kojoj je naglasio kako je uloga multilateralnog pristupa potrebna kako bi se postigao održivi razvoj. Tijekom konferencije ICC je predstavio Smjernice za zelenu ekonomiju, sveobuhvatan vodič za poslovanje, ekonomsku politiku i civilno društvo za izgradnju zelene ekonomije. Vodič prikazuje 10 uvjeta koji se trebaju ispuniti za ostvarivanje zelene ekonomije, putem međusobno povezanih politika te akcije s pozivom na inovacije, suradnju i integraciju održivosti poslovnih strategija i vladinih politika.

Smjernice se mogu preuzeti na: http://www.iccwbo.org/News/Articles/2012/International-Chamber-of-Commerce-releases-Roadmap-for-Green-Growth/

ICC je naglašava kako je jedan od uspjeha Rio+20 konferencije, prepoznavanje uloge poslovnog sektora u provedbi održivog razvoja te uspješno predstavljanje politika ulaganja i trgovine ICC-a za postizanje održivog razvoja te ujedno i smanjenja siromaštva.

ICC je također napomenuo da mala i srednja poduzeća igraju ključnu ulogu kao inovatori i kreatori radnih mjesta te da im je potrebno omogućiti sposobljavanje i podršku kako bi još učinkovitije pridonijeli zelenoj ekonomiji. Tako će ICC nastaviti svoje napore kako bi  pomoglo malim i srednjim poduzetnicima u razmjeni najbolje prakse i kako bi se odlučnost završnog dokumenta konferencije i smjernice ICC –a što uspješnije provele u praksi.
ICC I SUMMIT G20 ZEMALJA U LOS CABOSU, 19. lipnja 2012.


Na ovogodišnjem summitu G20 zemalja koji se održato 19. lipnja u Los Cabos, Meksiko, ICC je putem Savjetodavne G20 gurpe zatražila od političkih dužnosnika 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju iz cijelog svijeta da poduzmu odlučne mjere te da što prije pronađu rješenje za probleme u svjetskom gospodarstvu jer će se u protivnom suočiti s gospodarskom krizom dubljom od one u 2008/2009.

Glavni tajnik ICC-a Jean-Guy Carrier naglasio je kako ekonomska neizvjesnost prilično teško utječe na kompanije, jer poradi trenutne nesigurnosti odgađaju planove širenja i ulaganja.Usporavanje rasta u Kini i Brazilu, planirana fiskalna štednja u SAD-u i zastoj u trgovinskim pregovorima podrazumijevaju da su prognoze za gospodarstvo već sada lošije no što su bile u 2008., zaključio je Carrier.

ICC je članicama G20 konmetitivnom analizom elemenata trgovine i ulaganja, poručio da otkako je G20 postao ključni globalni politički čimbenik 2008. godine, mora se učiti više na sljedećim područjima:

 • G20 bi trebao politiku trgovine i ulaganja staviti kao stalne točke dnevnog reda;
 • G20 bi trebao biti primjer u odbacivanju mjera koje ograničavaju a poticanju mjera koje povečavaju trgovinu i ulaganje;
 • Potrebno je da G20 podupire napore multilateralnih pregovora o liberalizaciji trgovine unutar Svjetske trgovinske organizacije (Doha rudna pregovora)
 • G20 bi trebala podržavati brži napredak na određenim točkama dnevnog reda pregovora WTO-a, osobito s ciljem promicanja dugoročnih interesa ekonomija u razvoju i razvijenim ekonomijama;
 • G20 bi trebao naglasiti svoju potporu za otvorenije prekogranično ulaganje, koje je  bitan čimbenik za rast, razvoj i stvaranje radnih mjesta,
 • Kako bi se osirugale ove mjere, G20 bi trebao stvoriti radnu skupinu za ulaganje čije bi se izvješće podnjelo na sljedećem G20 summitu u Rusiji 2013. godine.

Također, zatreženo je da zemlje G20 osnaže i povećaju zajmodavne resurse Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi mogao pomoći zemljama najteže pogođenima krizom.

______________________________

Savjetodavna grupa G20 zemalja je platforma putem koje je ICC kao jedan od partnera prisutan na poslovnim forumima G20 zemalja. Grupa ICC-a sastaoji se od članova iz cijelog svijeta, 50% članova je iz EU i Sjeverne Amerike a druga polovina iz ostatka svijeta, šro predstavlja dobar balans. Cilj ove grupe je da predstavlja stavove poslovnog svijeta koji je od značaja za llidere G20. Više informacija o G20 gurpi dostupne su na: http://www.iccwbo.org/global-influence/g20/

 
ICC ISTRAŽIVANJE RETHINKING TRADE AND FINANCE


ICC putem Komisije za bankarsku tehniku i praksu proveo je opsežno istraživanje o trgovini i financiranju te objavio pod nazivom ''Promišljanje o trgovini i financijama''. U istraživanju su sudjelovali predstavnici 229 banaka u 100 zemalja. Svoj doprinos u istraživanju dala je i Hrvatska.

 

Istraživanje pruža neke od najvažnijih međunarodnih podataka o trgovini i financijama te ističe izglede za 2012 godinu kojoj se prognozira rast za 5,2 % dok se za 2013. prognozira rast od 7,2%. Ukratko u istraživanju je navedeno da iako su 2011. godinu obilježili politički i socijalni nemiri, volumen godišnjeg prometa iznosio je 6,6%, malo više od predviđanja Svjetske trgovinske organizacije. Zemlje u razvoju, poput područja južne Azije, i dalje su vodeće u rastu trgovine, iako njihov rast se usporava krajem 2011. godine.

 

Detaljnije informacije o istraživanju dostupne su na:

http://www.iccwbo.org/policy/banking/index.html?id=48318

 

Istraživanje u PDF formatu može se preuzeti na:

http://rebusparis.com/icc/ICC2012GlobalSurvey72Wo.pdfICC KONFERENCIJA ''ECONOMIC SANCTIONS IN THE GLOBAL ECONOMY''

ICC organizra konferenciju ''Economic Sanctions in the Global Economy'', koja će se održati u Parizu 25. lipnja 2012. godine.

 Cijena registracije za ICC članove je 690 eura, ukoliko je prijava do 9. svibnja 2012. godine. Ukoliko se registrira putem interneta, ICC članovi ostvaruju dodatni popust od 5 %. Za on- line prijavu potreban je kod Nacionalnog odbora.

Detaljnije informacije o konferenciji dostupne su na:

http://www.iccwbo.org/uploadedFiles/Events/Brochures/S1205_EcoSanctions_Prog_ENG_11.pdfEurochambres* i ICC potpisali su, 13. ožujka 2012.g., sporazum o suradnji kako bi se unaprijedila međusobna suradnja i komunicacija, prvestveno vezana za pitanja regulacije financijskih tržišta i predstavljanja poslovne zajednice u okviru djelovanja grupe G20.

Sporazum je sklopljen kao bi se spriječilo dupliciranje aktivnosti i ljudskog resursa u realizaciji ciljeva, korisnih za europske i svjetske gospodarstvenike. 

Također je potpisan sporazum vezan za osiguranje globalnog jedinstvenog sistema akreditiranja i certificiranja i uspostave globalnog znnaka kvalitete za potrebe izdavanja Dokaza o podrijetlu od strane komora.

*Eurochambres je udruženje europskih gospodarskih komora, osnovano 1958. sa sjedištem u Bruxellesu, koje artikulira interese poslovnog sektora pri institucijama Europske unije. HGK aktivno surađuje posljednjih 10 godina s tim najvećim predstavnikom europskog poslovnog sektora, a od listopada 2000. HGK je i članica Eurochambresa te preko Sektora za međunarodne odnose sudjeluje u brojnim Eurochambresovim inicijativama. Opširnije informacije dostupne su na: http://www.eurochambres.beICC WORLD TRADE AGENDA KONFERENCIJA, 13. - 14. ožujka 2012., Geneva

ICC organizira World Trade Agenda konferenciju koja će se održati  13. i 14. ožujka u Genevi.

Cilj konferencije, organizirane na visokoj razini, je definiranje prioriteta multilateralnih trgovinskih pregovora kao i stvaranje preporuka vladama kako ostvariti gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta i poslovnih mogućnosti. U 21. stoljeću, globalna trgovina ostaje glavno uporište svjetskog gospodarstva, pri tome poslovna zajednica i državna tijela moraju surađivati kak bi se poticao i osigurao gospodarski rast.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje na konferenciji, slobodno se obratite Tajništvu ICC Hrvatska putem e-maila icc@hgk.hr   

Skupština Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore

Zagreb, 19.01.2012.

U prostorijama HGK, 19. siječnja 2012. godine održana je izborna Skupština Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore – ICC Hrvatska.

Za predsjednika Nacionalnog odbora ICC Hrvatska u razdoblju od 2012. do 2016. godine izabran Nadan Vidošević, predsjednik HGK, a za glavnu tajnicu Nacionalnog odbora ICC Hrvatska imenovana je Sunčanica Skupnjak–Kapić, direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK. Također su izabrani i članovi novog Izvršnog odbora ICC Hrvatska. Predstavljen i plan aktivnosti za razdoblje 2012. do 2016.


Također, na skupštini je usvojen Prijedlog Odluke o izmjenama i dopune Statuta ICC Hrvatska te Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o visini članarine čime se članarina za obrtnike i odvjetnike pojedince smanjuje sa 200 na 150 eura, za fizičke osobe i zajedničke odvjetničke urede sa 300 na 250 eura te za suosnivače, tvrtke i banke kao i odvjetnička društva sa 500 na 400 eura.

 


   

Međunarodna trgovačka komora je u listopadu provela istraživanje među 1119 ekonomskih stručnjaka, predstavnika poslovne i akademske zajednice, kako bi dobila uvid u trenutnu ekonomsku situaciju i ekonomski razvoj unutar 119 država. U nastavku Vam dostavljamo izvješče istraživanja.

Views on World Economic Climate hit fresh lows, ICC/Ifo survey reveals

Paris, 16 November 2011 – The world economic climate has worsened in the fourth quarter, as indicated by increasingly negative expectations from economic experts, according to the World Economic Survey (WES), published today by the International Chamber of Commerce (ICC) and the Munich-based Institute for Economic Research (Ifo).

The poll asked 1,119 economic experts from business and academic institutions to assess current and expected economic developments in their 119 countries this past October. Their answers were analyzed to reach a quarterly figure representative of the current economic climate.

Views on the world economic climate fell from a second quarter high of 107.7 points to 78.7 in the fourth quarter, marking the lowest point in the past two years. The falling figures reflect the waning optimism of expert expectations for the future, recording consecutive drops from 110.5 in the first quarter to 71.9 in the fourth.  Expert assessment of the overall current economic situation fell from a second quarter high of 108.4 to a year low of 86.0.

"These results demonstrate the fragile state of the financial sector, particularly in public finance, and underscore the threat that the still relatively strong real economies of many countries could slide into recession," said ICC Secretary General Jean-Guy Carrier.

"However, it is not too late to avoid this destructive scenario if governments worldwide, and particularly in the euro area, succeed in convincing markets that the right decisions are being made," Mr Carrier said.

In North America, the economic climate further deteriorated, with the current economic situation increasingly assessed as unfavorable. The expectations in the region for the next six months were less confident than in the third quarter but remained in positive territory, the report indicates. In Asia, the economic climate indicator has fallen further and is now below its long-term average. Expectations for the next six months continued to worsen in the region. And in Western Europe, a significantly more negative outlook was also brought on by a worsening economic climate.

"An interesting point of the recent results is that 'lack of confidence in governments' economic policy' was regarded worldwide as the single most important problem for the first time since the survey was established, exactly 20 years ago now, " said Gernot Nerb, Ifo Director of Business Surveys.

This lack of confidence in government economic policy replaced "public deficits" as the number one problem revealed by one of the previous surveys, in spring this year, and "unemployment" in the survey one year ago, Mr Nerb said.

The inflation estimate for all of 2011 remains at 4.0% on a global average, and the majority of WES experts expect unchanged interest rates over the course of the next six months. 

In terms of currency, WES experts also agreed that the euro is overvalued and the yen comparatively more so.  On a worldwide average, the exchange rate of the US dollar is expected to remain largely stable over the next six months.

Business would welcome more information on new domain name endings system

Results of this quarter's ICC special question suggest that there is an opportunity for further communication to ensure that the business community is fully aware of and engaged in the important process of assigning new generic top-level domains (gTLDs). A large number of respondents indicated insufficient understanding of the programme, while at the same time several respondents indicated that there may be a significant business opportunity.

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) in June 2011 approved a programme to allow companies, organizations and communities to apply to use these Internet domain name endings, which correspond to words or phrases such as their name or brand.

WES experts were asked whether they were previously aware that ICANN had approved this programme for new domain name extensions, to which the majority of participants responded "no". Experts were also asked whether or not they felt well informed about the programme. Only roughly 40% of the surveyed experts in Western Europe and CIS countries felt that they had enough information. In all other regions, one-third of survey experts felt sufficiently informed; in Latin America, the Near East and Africa, the number fell to around one quarter.

The experts were also asked if they thought that the new gTLD programme offered a significant business opportunity to enterprises. The majority of experts thought the programme would have a positive impact – at least probably – on business. Expert agreement was particularly high in the Near East, reaching 36%. Dissenting voices mainly came from North America and Western Europe, where, respectively, 39% and 31% of the respondents felt that the gTLD programme did not offer significant business opportunities.7. Svjetski kongres komora

Mexico City, Mexico, 8-10. lipnja 2011.

Federacija svjetskih komora organizirala je 7. Svjetski kongres komora  koji se održao u Mexico Citiy-u od 8. do 10. lipnja 2011. godine. Skup pod tematikom ''Poduzeće – Umrežavanje – Prosperitet'', na kojem je sudjelovalo preko 1000 predstavnika iz 105 zemalja. Svjetski kongres komora je okupio predstavnika svjetskih komora, internacionalnih kompanija, ekonomskih instituta te predstavnika država i međunarodnih organizacija, koji su podijelili svoja iskustva poslovanja, razvoja, umrežavanja te dali osvrt na najnovije trendove koji utječu na poslovanje, ali i na inovativna rješenja unutar poslovanja. Kongres je na praktičnom nivou upoznao komore kako pružiti bolje usluge, ojačati potporu svojim članicama.

Više informacija o 7. Svjetskom kongresu komora možete pronaći na internet stranici http://www.iccwbo.org/Congress/2011


SEMINAR, ''Nova Incoterms® 2010 pravila'',

Zagreb, HGK, 9. prosinca 2010.

Seminar „Nova Incoterms® 2010 pravila" u organizaciji Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore ICC Hrvatska održan je 9. prosinca u dvorani Kornati HYPO Centra u Zagrebu. Cilj je seminara bio upoznati članice s revidiranim pravilima Incoterms® 2010, a bio je namijenjen izvoznicima, uvoznicima, špediterima, bankarima, osiguravateljima, odvjetnicima i svim ostalim gospodarskim subjektima koji pravila Incoterms koriste u svakodnevnom radu.

Otvarajući seminar te predstavljajući predavače, potpredsjednica HGK i glavna tajnica Nacionalnog odbora ICC Hrvatska Dunja Konjevod, naglasila je kako je seminar „Nova Incoterms® 2010 pravila" organiziran kako bi se svi zainteresirani što bolje upoznali s promjenama do kojih će doći stupanjem na snagu novih Incoterms 2010 pravila 1. siječnja 2011. godine.

Prof. dr. Marina Dabić sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu govoreći o upotrebi Incoterms pravila u poslovanju hrvatskih tvrtki navela je i rezultate istraživanja koje su proveli o najvažnijim značajkama Incotermsa 2000.

O razvoju Incoterms pravila u sklopu međunarodne trgovine, reviziji pravila u 2010. i glavnim promjenama, govorili su i inozemni stručnjaci u tom području Asko Räty, član ICC Incoterms Panela te Lauri Railas, član radne skupine MTK, koja je radila na reviziji novih Incoterms 2010 pravila. Riječi je bilo i o pregledu pojednih Incoterms 2010 pravila u području sigurnosti, elektronskoj trgovini, troškovima iskrcaja, rizicima u pomorskom osiguranju te ambalaži.SEMINAR "Ujednačena pravila za garancije na poziv – UPGP758 MTK, Izdanje 2010" 

Zagreb, HGK, 11. lipnja 2010.

Sektor za bankarstvo i druge financijske institucije HGK i Hrvatski nacionalni odbor Međunarodne trgovačke komore – ICC Hrvatska organizirali su stručni seminar "Ujednačena pravila za garancije na poziv – UPGP758 MTK, Izdanje 2010" koji je održan 11. lipnja 2010. godine u Vijećnici HGK.

Ujednačena pravila za garancije na poziv – UPGP 758 Međunarodne trgovačke komore, nakon dvije i pol godine rada na reviziji, usvojena su od strane Izvršnog odbora Međunarodne trgovačke komore u prosincu 2009. godine, a nakon što su ih poduprli članovi Bankarske komisije i Komisije za trgovačko pravo i praksu MTK, pod čijim okriljem je i rađena revizija. Seminar je bio namijenjen bankarima, izvoznicima, uvoznicima, odvjetnicima i svim ostalim gospodarstvenicima i stručnjacima vezanim uz garancije.

Glavni predavač na seminaru bila je gđa. Andrea Hauptmann, direktor Odjela za garancije Raiffeisen Zentralbank Austrija u Beču, koja je kao iskusan praktičar u poslovanju sa garancijama bila član UPGP 758 Radne Grupe za izradu nacrta. Gđa. Hauptmann je na seminaru predstavila nova Ujednačena pravila za garancije na poziv - UPGP 758 te pružila detaljan uvid u nova Pravila, prateći članke UPGP i životni ciklus garancije.

O hrvatskim iskustvima i bankarskim garancijama u hrvatskoj sudskoj praksi govorili su prof. dr. Zvonimir Slakoper, redoviti profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Marko Topić, voditelj Odjela međunarodnih pravnih poslova, Direkcija pravnih poslova, Hrvatske banke za obnovu i razvitak.


Kuala Lumpur, Malezija, 3.-5. lipnja 2009.

6. Svjetski kongres komora

Pod nazivom "Vođenje održivog razvoja & promjena" 6. Svjetski kongres komora će se ponovno osvrnuti na najveće izazove s kojima se susreću komore i njihove članice. Važna pitanja kao što su ekonomski utjecaji klimatskih promjena, hrana i energija, globalizacija, jačanje uloge žena u poslovanju i razvoj mladih poduzetnika samo su neke od tema o kojima će se raspravljati.

Više informacija o 6. Svjetskom kongresu komora možete pronaći na internet stranici www.KL2009.com


Zagreb, 24.-25.03.2009.

Seminar "UCP 600 i ISBP – Novi alati i rješenja za međunarodno financiranje trgovine"

Jedinstvena pravila i običaji za dokumentarne akreditive UCP 600 predstavljaju šestu reviziju od kada su pravila prvi put objavljena, a u primjeni su od 1. srpnja 2007. godine. Komisija za bankarsku tehniku i praksu ICC-ja ubrzo je usvojila i Međunarodnu standardnu bankarsku praksu za pregled dokumenata po dokumentarnim akreditivima ISBP.

U organizaciji Sektora za bankarstvo i druge financijske institucije Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore – ICC Hrvatska, u Zagrebu, 24. i 25. ožujka u HGK održao se stručni seminar na temu "UCP 600 i ISBP - Novi alati i rješenja za međunarodno financiranje trgovine".

Na dvodnevnom seminaru o UCP 600 i ISBP koji je održao g. Vincent O'Brien, član Komisije za bankarsku tehniku i praksu ICC-a, sudionici su imali priliku detaljno se upoznati s ovim pravilima, a poseban naglasak je bio na praktičnim iskustvima u njihovoj primjeni.


Zagreb, 11. 06. 2007.

Stručni seminar "Jedinstvena pravila i običaji za dokumentarne akreditive"
Stručni seminar 'Jedinstvena pravila i običaji za dokumentarne akreditive' održan je 11.06. 2007.u Vijećnici HGK u organizaciji Sektora za bankarstvo i druge financijske institucije i Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska). Na seminaru se okupilo 86 sudionika, domaćih i inozemnih, mahom iz područja bankarstva i gospodarstva, ali i iz akademskih institucija.

Predavač je bio gospodin Vincent O'Brien, prvi direktor Electronic Business School of Ireland, član Komisije za bankarsku tehniku i praksu koji je sudjelovao u procesu revizije UCP-a. Gospodin O'Brien je glavni tvorac sadržaja za UCP 600 online usavršavanje 'UPSKILL600' koji je službeno potvrđen od ICC. Seminar je otvorila gđa Mirjana Kovačić, direktorica Sektora za bankarstvo i druge financijske institucije HGK, koja se posebno osvrnula na značenje i aktivnosti ICC-a te na postignuća Hrvatskog nacionalnog odbora ICC-a. Gospodin O'Brien je istaknuo da Jedinstvena pravila i običaji za dokumentarne akreditive, UCP, predstavljaju najuspješnija privatna pravila za poslovanje ikad razvijena. Naime, ova pravila koja se primjenjuju u akreditivnom poslovanju prilikom financiranja svjetske trgovine, prihvaćena su u cijelom svijetu, bez obzira na razlike u pravnim i gospodarskim sustavima. Nakon trogodišnjeg revizijskog postupka usvojen je UCP 600 čija primjena počinje 1.srpnja 2007. u cijelom svijetu. Bit revidiranih pravila ogleda se u njihovom pojednostavljenju, preciznosti i jasnoći što će uvelike olakšati akreditivno poslovanje i pridonijeti većoj pravnoj sigurnosti svih subjekata uključenih u takvo poslovanje. Osim objašnjenja značaja UCP pravila i osvrta na revizijski proces, te ulogu dokumentarnih akreditiva u međunarodnoj trgovini, O' Brian je koncizno i s praktičnog stajališta govorio o prirodi dokumenata, subjektima akreditivnog poslovanja, ciklusu dokumentarnog akreditiva, ulozi banka, akreditivne, avizirajuće, konfirmirajuće i nominirane banke, novoj koncepciji pojma 'honour' koji uključuje plaćanje po viđenju, odgođeno plaćanje ili akceptiranje, te definiciji negociranja. Detaljno je pojašnjeno što čini zadovoljavajuću prezentaciju prema UCP 600, kako se vrši pregled predočenih dokumenata, a analizirane su s osobitom pažnjom odredbe o rokovima i prekluziji, o trgovačkoj fakturi, ispravama o osiguranju i pokriću, prijevoznim ispravama, neurednim dokumentima te brojna druga pitanja vezana uz dokumentarne akreditive. Tijekom seminara sudionici su dobili dvojezičnu, hrvatsko-englesku verziju UCP 600 koja je upravo izašla iz tiska, što im je dodatno olakšalo praćenje izlaganja. Publikaciju UCP 600 bit će uskoro moguće naručiti u ICC Hrvatska.


Zagreb, 14. 03. 2007.
Posjet predsjednika ICC Grčka

U okviru službenog posjeta predsjednika Helenske Republike Republici Hrvatskoj i Hrvatsko-grčkog gospodarskog foruma Hrvatsku je posjetio i Nicolas A. Vernicos, predsjednik Grčkog Nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore (ICC Grčka) te se 14. ožujka 2007. u HGK sastao s predsjednikom Hrvatskog Nacionalnog odbora ICC, g. Nadanom Vidoševićem i suradnicima.

Dvije su osnovne teme dominirale susretom dvojice predsjednika. Prva se odnosila na uspješno i financijski zdravo vođenje Nacionalnog odbora ICC-a te učvršćivanje suradnje između dvaju Nacionalnih odbora, dok se druga odnosila na prisutnost grčkih investicija u Hrvatskoj te proširenje poslovnih mogućnosti.

G. Vernicos, koji je ujedno i član Financijskog odbora ICC-a u Parizu, istaknuo je važnost prisutnosti hrvatskih predstavnika u ključnim komisijama ICC-a, te potrebu da se razmotri mogućnost imenovanja stalnog predstavnika Hrvatske pri ICC-u u Parizu čime bi se osiguralo jače zastupanje interesa hrvatskih gospodarstvenika u toj jedinoj globalnoj komorskoj instituciji. Nadalje, dvojica predsjednika su istaknula veliko značenje Petog svjetskog kongresa komora koji se održava 4.-6. srpnja ove godine u Istanbulu, te su razmijenili iskustva oko organizacije nacionalnih delegacija koje bi nazočile tom svjetskom forumu gospodarskih komora. G. Vernicos je naglasio da je taj forum izvrsna prilika za razmjenu 'know –how-a' među komorama različitih profila, te da bi stoga bilo korisno u delegaciju uključiti i predstavnike regionalnih komora.

U drugom dijelu susreta, g. Vernicos koji je na čelu 'Vernicos Shipping Group', poslovne grupacije s razgranatim poslovima i poslovnim interesima u Grčkoj i inozemstvu, pokazao je izuzetno zanimanje za Hrvatsku u poslovnom smislu. On je upoznao predsjednika Vidoševića s poslovnim pothvatima u Hrvatskoj u kojima sudjeluju tvrtke u njegovom vlasništvu ili tvrtke povezane s njima. G. Vernicos je istaknuo spremnost za daljnje ostvarivanje poslovnih mogućnosti u Republici Hrvatskoj.

Sastanak je završio pozivom za produbljivanjem suradnje dvaju nacionalnih odbora te pozivom g. Vernicosa za uzvratnim posjetom predsjednika Vidoševića i delegacije ICC-a Hrvatske ICC-u Grčke.

2005. ICC Hrvatska, Hrvatska gospodarska komora