© Hrvatska gospodarska komora, 2005.
Kamen Benkovac d.o.o., Benkovac
Benkovački kamen

Lomljena ploča (Salič), Ciklop Bunja (Ciklop), Sječeni kamen (Ben), Kocka (Dalmacija), Sječeni kamen (Narcis), Pilana ploča (Grič), Bunja (Rustika), Propilana ploča (Bonaca), Štokana ploča (Fortuna)

Uporaba benkovačkog pločastog kamena (vapnenca) je poznata još od antičkih vremena. Obzirom na njegovu postojanost i iznimno tople boje, kamen je potom postao idealna osnova za sve vrste izgradnji, bilo da je riječ o zidanju, oblaganju ili pak o popločavanju.
Pločasti arhitektonsko - građevni kamen predstavlja prirodni materijal te se ocjenjuje kao kvalitetan materijal za oblaganje unutarnjih i vanjskih, te vodoravnih i okomitih površina.

Odlike Benkovačkog kamena su njegova izvornost, autohtonost, te način obrade koji je još uvijek u skladu s ekološkom odnosno ručnom izradom.
U prilog tom da je kamen zaista izuzetan građevinski materijal govori i činjenica da unatoč tom što smo danas okruženi raznim građevinskim materijalima, kamen se sve više traži i prepoznaje kao prirodni materijal koji ima sve značajniju funkciju u izgradnji i zaštiti svih vrsta objekata, kako u Hrvatskoj tako i diljem Europe.