© Hrvatska gospodarska komora, 2005.
Neva d.o.o., Rakitje
Melem
Melem je prirodna lanolinska krema za zaštitu osjetljive kože. Od važnijih sastojaka sadrži lanolin, pčelinji vosak, ricinusovo ulje i vazelin. Zbog svojeg sto posto aktivnog sastava ima vrlo široku primjenu. Posebice je djelotvoran kod svih naslijeđenih ili stečenih stanja suhe i ispucale kože, s ljuštenjima ili perutanjima i tvrdom kožom, kod dugotrajnih pruridermatitisa (neurodermatitisa) na glatkoj koži odraslih i upornih dječjih, tzv. pelenskih ili amonijakalnih dermatitisa koji slabije reagiraju na standardna sredstva. Melem se koristi za kožu preosjetljivu na sunce, vjetar, suh zrak, toplinu, hladnoću, vlagu, deterdžente, ubode kukaca, bižuteriju, iritacije kod brijanja i depilacije te kod sprječavanja gljivičnih bolesti i alergijskih reakcija na koži.

Melem se proizvodi prema integriranoj normi ISO 9001/14001. Dermatološki je ispitan i ne sadrži konzervanse, silikone, antibiotike ili kortikosteroide i nije testiran na životinjama.

Melem je originalna hrvatska krema nastala prema izvornoj hrvatskoj recepturi te je za svoju inovativnost i kvalitetu dobio niz priznanja i nagrada, kao što su: Zlatna medalja na najvećoj američkoj izložbi noviteta INPEX 1999. u Pittsburghu, SAD, prva nagrada Turističke zajednice grada Zagreba za najbolji suvenir 2000. i priznanje za najbolje hrvatske robne marke Superbrands 2006/07.